Gospodarstwo Pokaniewo Złote Jabłko działa od 2005 roku. Nazwa nawiązuje do historii dworu, który znajdował się dawniej na terenie wsi Pokaniewo. Część zabudowań dworu zlokalizowana była nad malowniczym stawem. A tam, według źródeł, na niewielkiej wyspie leżał kamień z napisem Pokaniewo - Złote Jabłko. Inskrypcja ta była dowodem na to, jak bardzo dzierżawcy cenili sobie tę siedzibę. Podobnie jak kiedyś dla dzierżawców ziemia należąca do dworu, tak i dzisiaj dla nas gospodarstwo stanowi ogromną wartość.
Na powierzchni wynoszącej 300 hektarów (150 ha ziemi własnej i 150 ha dzierżaw) hodujemy bydło holsztyno-fryzyjskie charakteryzujące się wysoką wydajnością. Nieustannie pracujemy nad jego uszlachetnianiem. Nasze stado liczy 450 sztuk bydła.
Odpowiedni wypoczynek jest kluczowym czynnikiem wpływającym na wydajność krów, a co za tym idzie na właściwe funkcjonowanie gospodarstwa mlecznego. Wykorzystujemy rozwiązania służące utrzymaniu zdrowia stada oraz wygody naszych zwierząt.
Nowoczesne rozwiązania stosowane w gospodarstwie mlecznym Pokaniewo Złote Jabłko zostały nagrodzone przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jakość mleka krów jest naszym priorytetem. Wpływa na nią wiele czynników, m.in. żywienie, dobrostan czy rasa zwierzęcia. My utrzymujemy rasę krów, która jest najlepiej przystosowana do produkcji mleka. Jej geny są już poznane w takim stopniu, że możemy poprzez odpowiedni dobór buhajów do krycia wpływać na skład mleka, co daje możliwość produkcji mleka w typie A2 dla alergików.
Walory zdrowotne mleka A2
Mleko w typie A2 jest przede wszystkim łatwiej strawne i nie posiada żadnych właściwości uczulających. Od innych wyróżnia się jednym aminokwasem. Przeprowadzono badania nad strawnością mleka A2 oraz mleka regularnego. Dowiedziono, że regularne picie mleka A2 znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę czy choroby serca. Polskie mleko A2 może być podawane dzieciom z syndromem autystycznym, ale także ludziom starszym czy z wszelkimi problemami gastrycznymi.